Circulair Bouwen

Circulair bouwen

We gaan het gewoon doen!

Met deze ambitie besloot de Utrechtse woningcorporatie Bo-Ex om het voortouw te nemen in circulair slopen en bouwen. Waarom in afwachting kijken naar de overheid en marktpartijen? We kunnen het ook gewoon gaan doen en leren van ons eigen proces. De 10 hoog flat aan de Ivoordreef in de wijk Overvecht voldeed niet meer aan de eisen van deze tijd. Wel zat het nog vol bruikbare materialen. De flat is circulair ontmanteld en er worden zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Met als eindresultaat dat er in 2025 een nieuwbouwplan staat met een blijvende herinnering aan wat er vroeger stond.

Met het tonen van deze circulaire ambitie heeft Bo-Ex samen met Amvest, ERA Contour en architectenbureau JVST het nieuwbouwplan voor de Ivoordreef gemaakt. Smart Bouwproject Management en Ingenieursbureau BOOT begeleiden de partijen in dit bijzondere proces. En circulaire sloopaannemer Lagemaat BV oogst en bewerkt de circulaire materialen.

Materialen hergebruiken is de toekomst

Verduurzamen gebeurt bij Bo-Ex al veel in de bestaande woningen. Marije Eleveld, directeur-bestuurder is van mening dat het zeker ook nodig is in de bouw. “In plaats van nieuwe materialen gebruiken, die veel CO2 kosten, juist materialen hergebruiken. Dat is de toekomst!” Samen met bovengenoemde partijen heeft projectmanager Martijn Broekman van Bo-Ex in kaart laten brengen welke materialen geoogst konden worden: “Het leuke van circulariteit is dat je moet puzzelen. Wat is er en wat kun je gebruiken?”

Vormenboek met herbruikbare materialen

Het puzzelen heeft geleid tot een vormenboek met vrijkomende materialen die geschikt zijn voor de nieuwbouw. Elk element heeft een uniek nummer. Zo weet bouwer en ontwikkelaar ERA Contour straks precies welk herbruikbaar materiaal op welke plek in de nieuwbouw terugkomt. Voor gebiedsontwikkelaar Patrick van Oosten van ERA Contour is het vormenboek een belangrijk basis document. “Een project als Ivoordreef is alleen maar haalbaar als alle partijen kennis delen, transparant samenwerken en creatief meedenken. Alleen dan ontstaat er een mooi project, dat ook nog financieel haalbaar is.”

Blijvende herinnering aan vroeger

Beeldbepalend voor de Ivoordreef waren de gevelpanelen. Meer dan 700 stuks. Een groot deel van deze panelen wordt op de bouwplaats bewerkt en komen terug in de gevels. Balkonhekken worden galerijhekken. Stortkokerkleppen worden klapstoeltjes. De klinkers en stoeptegels worden hergebruikt in de openbare ruimte. Van de gekapte bomen worden nieuwe houten speelelementen gemaakt. En het pierenbadje, waar veel buurtbewoners goede herinneringen aan hebben, komt in een nieuwe vorm terug. Zo ontstaat er een gebied met herkenbare elementen uit het verleden. Naast product hergebruik worden ook grondstoffen hergebruikt. Zo wordt van het huidige betoncasco schoon betongranulaat gemaakt en gebruikt als grindvervanger in de betonindustrie.

Lees meer over circulair bouwen

Professionals uit de provincie Utrecht bezoeken ter inspiratie Ivoordreef

26 juni 2023

Een groep professionals uit de provincie Utrecht bezochten Ivoordreef als onderdeel van een ‘inspiratietour hergebruikte materialen'.

Lees nieuwsbericht

Gastcollege masterstudenten Civiele Techniek

31 mei 2023

In het curriculum Civiele Techniek is er steeds meer aandacht voor circulariteit. Martijn Broekman gaf een gastcollege aan studenten van de TU Delft.

Lees nieuwsbericht

Congres Zuidelijke betonreparatiemiddag

14 april 2023

Ivoordreef aanwezig op de Zuidelijke Betonreparatiemiddag. "Circulariteit bereik je niet in één dag, het is echt samen leren door te doen." 

Lees nieuwsbericht
Zoekvenster sluiten