Circulair Bouwen

Samen werken we circulair

Een ander proces vraagt ook om een andere samenstelling van het bouwteam. Ieder heeft zijn eigen rol en specialisme. Lees hieronder wie wij zijn en hoe wij samenwerken aan een prachtig project.

 

Bo-Ex

Woningcorporatie Bo-Ex was eigenaar van de flat. Dankzij een oproep van de gemeente Utrecht in 2017, heeft Bo-Ex het voortouw genomen om te kijken wat er in dit plan mogelijk is op het gebied van circulariteit. Er stond immers een groot gebouw met allerlei materialen, het zou een gemiste kans zijn als we hier niet iets waardevols uit konden halen. Sindsdien leren we elke dag van de mogelijkheden en hobbels die we tegenkomen op de weg naar circulaire toepassingen.

Meer over Bo-Ex

ERA Contour

De geoogste materialen moeten voldoen aan de huidige wet- en regelgeving, logistiek en garanties. Open en eerlijk samenwerken is daarbij cruciaal. Samen hebben we de mogelijkheden onderzocht van de esthetische, technische en financiële haalbaarheid en was het mogelijk hierin de juiste keuzes te maken. Voor ERA Contour is Ivoordreef het eerste circulaire nieuwbouwproject. Door de samenwerking tussen alle partijen en het bouwteam van ERA is het mogelijk de droom van circulair bouwen werkelijkheid te laten worden.

Meer over ERA Contour

Amvest

Mensen een fijn thuis geven is onze missie. Wij voelen ons verantwoordelijk voor goed functionerende wijken waar mensen lang en met plezier wonen. Duurzaamheid en circulariteit zijn daarbij belangrijk. Als belegger in de 74 middenhuurappartementen in dit nieuwbouwplan blijft Amvest ook voor de lange termijn betrokken. Want we willen dat komende generaties ook prettig, gezond en comfortabel wonen en leven.

Meer over Amvest

BOOT

Als ingenieursbureau heeft BOOT de circulaire sloop voorbereid en begeleid. In het bouwteam hebben de circulaire specialisten van BOOT advies gegeven over de circulaire mogelijkheden van de materialen in de oude flat. Ze hebben dit gedaan op basis van een materialeninventarisatie.

Meer over BOOT

Lagemaat

Vanuit de rol van sloper transformeert Lagemaat naar de circulaire rol van materiaaldeskundige; zowel hoe deze het meest effectief onttrokken kan worden aan bestaande bouw als wel hoe dit materiaal zo effectief mogelijk weer in (ver)nieuwbouw kan worden toegepast. Betonelementen zijn bij de ontmanteling geoogst om 1:1 ingezet te worden in de nieuwbouw en het overige beton is als betongranulaat teruggeleverd aan de betonfabrieken in de regio.

Meer over Lagemaat

JVST

JVST ontwerpt de nieuwe woningen en appartementengebouwen. Vanaf het prille begin heeft JVST samen met BOOT gekeken naar welke materialen beschikbaar waren voor hergebruik. Daarmee zijn we gaan ontwerpen. Belangrijk uitgangspunt daarbij is voor ons de zichtbaarheid van het hergebruik door het hele gebouw heen: van entree tot lifthal tot balkon: overal kom je delen van het oude gebouw tegen. Na de ontwerpfase hebben we samen met de (sloop)aannemer allerlei testfases doorlopen om tot een haalbaar ontwerp te komen. En het lijkt gewoon te gaan lukken!

Meer over JVST

Smart Bouw Project Management

Smart Bouwprojectmanagement geeft als gedelegeerd projectmanager vorm en inhoud gegeven aan het proces van circulair oogsten en klaarmaken voor hergebruik. Ontwerpers en adviseurs kregen van Smart Bouwprojectmanagement de kaders mee voor hun eigen rol en bijdrage aan dit proces. Omdat dit een niet alledaagse en voor de meeste betrokkenen binnen het ontwerp- en bouwteam de eerste circulaire opgave was, heeft Smart Bouwprojectmanagement telkens de richting bepaald om op te gaan.

Meer over Smart

Zoekvenster sluiten